27.3.09

Γλυκές μυρωδιές για όνειρα... γλυκά





Γεμίστε το υπνοδωμάτιό σας με ευωδιές λουλουδιών και τα όνειρά σας θα είναι γλυκά,
λένε Γερμανοί επιστήμονες που μελέτησαν το ρόλο της οσμής – της μόνης αίσθησης που δεν “κοιμάται”- κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όταν η ευωδιά τριαντάφυλλων κατάκλυσε το δωμάτιο, στο οποίο κοιμόνταν 15 εθελόντριες, τα όνειρά τους ήταν ευχάριστα και γλυκά.

Αντίθετα όταν οι ερευνητές τοποθέτησαν κλούβια αυγά στο υπνοδωμάτιο, τα όνειρά των εθελοντών ήταν δυσάρεστα και ενοχλητικά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ωτορινολαρυγγολογίας στο Σικάγο με τους Γερμανούς ερευνητές να δηλώνουν ότι τώρα προτίθενται να μελετήσουν εθελοντές που βλέπουν εφιάλτες.

“Είναι πιθανό η έκθεση σε ευχάριστες μυρωδιές να παράγει πιο ευχάριστα όνειρα”
δήλωσε ο καθηγητής Μπόρις Στακ και η ομάδα του από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Μανχάιμ (Mannheim).

Οι ειδικοί περίμεναν μέχρι οι εθελοντές να περάσουν στο στάδιο του ύπνου REM κατά το οποίο παράγονται τα πιο πολλά όνειρα. Τότε άφησαν να αναδυθεί έντονη μυρωδιά για 10 δευτερόλεπτα. Ένα λεπτό αργότερα ξύπνησαν τους εθελοντές και τους ρώτησαν τι όνειρο έβλεπαν και τι αίσθηση τους άφησε.
Οι εθελοντές δεν είχαν την αίσθηση ότι μύρισαν κάτι κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Εντούτοις ο συναισθηματικός τόνος του ονείρου διαφοροποιήθηκε αναλόγως της διέγερσης από τις μυρωδιές.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι διαφορετικοί τύποι διέγερσης, όπως ο ήχος, η πίεση και η δόνηση, επηρεάζουν το περιεχόμενο και τον συναισθηματικό τόνο των ονείρων.

“Η οσμή είναι η μόνη αίσθηση που δεν κοιμάται”
δήλωσε ο Καθηγητής Τιμ Τζάκομπ, ειδικός στην οσμή και τη γεύση του Πανεπιστημίου Κάρντιφ και συνέχισε λέγοντας ότι η πληροφορία από την οσμή εισέρχεται στο επιχείλιο σύστημα του εγκεφάλου που περιλαμβάνει τον ιππόκαμπο που σχετίζεται με τη μνήμη και την αμυγδαλή που αφορά στην αισθηματική αντίδραση.

Οι υπόλοιπες αισθήσεις πρέπει να περάσουν από την “πύλη” του θαλάμου του εγκεφάλου, η οποία είναι “κλειστή” κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πηγή: BBC

1 σχόλιο:

Seagull είπε...

Βασιλική, Kαλή σου μέρα!
Όπως γνωρίζεις ήδη, έχω δημιουργήσει ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε, αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή, να με ενημερώσεις και να “κατεβάσω” τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share