24.3.09

Δημιουργία... οστών κατά παραγγελία



Ελπίδα για χιλιάδες συνανθρώπους μας
θύματα τροχαίων ατυχημάτων και όχι μόνο…

Τα ιαπωνικά νοσοκομεία άρχισαν τις κλινικές δοκιμές των πρώτων στον κόσμο οστών κατά παραγγελία που θα σχεδιάζονται σε κομπιούτερ, θα ταιριάζουν απόλυτα στα κρανία των ασθενών και σταδιακά θα αντικαταστήσουν τα πραγματικά οστά, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο από το Τόκιο.

Αν αποδειχτεί επιτυχής, η ιαπωνική μέθοδος θα ανοίξει το δρόμο, ώστε οι γιατροί να δημιουργούν νέα οστά μέσα σε λίγες μόνο ώρες από τη στιγμή ενός ατυχήματος, εφόσον ο ασθενής έχει αποθηκευμένα ηλεκτρονικά στοιχεία σε ένα ιατρικό αρχείο.

Σήμερα οι γιατροί συνήθως επιδιορθώνουν τα οστά εμφυτεύοντας τμήματα πραγματικών οστών ή κεραμικών υποκατάστατων.
Τα ιαπωνικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούν σκόνη φωσφορικού ασβεστίου, της ουσίας που δημιουργεί τα ανθρώπινα οστά, και ένα στερεοποιητικό υγρό, που κατά 80% είναι διυλισμένο νερό.

Με τον ίδιο τρόπο που ένας εκτυπωτής ψεκασμού μελάνης (inkjet) ψεκάζει σταγόνες πάνω σε ένα χαρτί, έτσι και μια ειδική συσκευή ψεκάζει το υγρό πάνω σε ένα λεπτό στρώμα της σκόνης φωσφορικού ασβεστίου για να δημιουργήσει τα επιθυμητά σχήματα των οστών. Η συσκευή επαναλαμβάνει συνεχώς την ίδια διαδικασία μέχρι να προστεθούν στρώματα του υλικού και να επιτευχθεί το επιθυμητό πάχος.
Για παράδειγμα, εκατό στρώματα δημιουργούν ένα εμφύτευμα πάχους ενός εκατοστού. Είναι αξιοσημείωτο ότι μια ανάλογη τεχνική χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για τη δημιουργία καλουπιών και προτύπων νέων προϊόντων.

Τα νέα εμφυτεύματα, δημιουργήματα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τόκιο, σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρία Next 21, ονομάζονται «οστά υπολογιστικής τομογραφίας» (Computer Tomography Bones ή CT Bones) γιατί δημιουργούνται με ακρίβεια χάρη στη χρήση εικόνων τομογραφίας, που μπορούν να απεικονίσουν τις πολύπλοκες δομές του σαγονιού, των μάγουλων και άλλων μερών του κρανίου σε κλίμακα μέχρι ενός χιλιοστού.
Η τεχνική επιτρέπει επίσης τη δημιουργία μικρών τρυπών στα νέα οστά, που διευκολύνουν τις αρτηρίες του αίματος και τα κύτταρα να διαπερνούν το τεχνητό οστό και να αναδημιουργούν ένα νέο πραγματικό οστό.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες εργάζονται ήδη πάνω στη δεύτερη γενιά των CT Bones, τα οποία θα περιέχουν νέα υλικά, που θα διευκολύνουν την «επικοινωνία» του τεχνητού με το πραγματικό οστό.
Τα νέα οστά, προς το παρόν, περιορίζονται στο κρανίο, γιατί, αντίθετα με τα άκρα, δεν χρειάζεται να σηκώνουν το βάρος του σώματος.

Οι δοκιμαστικοί έλεγχοι σε δέκα ιαπωνικά νοσοκομεία θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια.
Ήδη το πανεπιστήμιο του Τόκιο έχει εμφυτεύσει τέτοια οστά σε δέκα ασθενείς, που έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Η κανονική εφαρμογή στην πράξη της νέας τεχνικής αναμένεται σε τρία έως τέσσερα χρόνια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share