27.5.09

Τo χρώμα στη διατροφή μας


















Γιατί η ντομάτα είναι κόκκινη,
το πορτοκάλι
πορτοκαλί
και η πιπεριά
πράσινη;

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αφού η φύση έχει προβλέψει να δίνει χρώμα στο καθημερινό τραπέζι για να μην «βαριούνται» τα μάτια, αλλά ούτε και ο ουρανίσκος.

Άλλωστε, οι χρωστικές ουσίες της φύσης εκτός από το ότι προσδίδουν στα τρόφιμα λαχταριστά χρώματα, παρέχουν στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά!


"Τα χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά είναι το τέχνασμα της φύσης για να έλκει το μάτι των ανθρώπων, ώστε να δοκιμάζουν τα πάντα. Εάν παραδείγματος χάριν όλα ήταν πράσινα, δεν θα υπήρχε καμία διαφοροποίηση στη γεύση και επομένως σύντομα θα ήταν αδιάφορα. Και βέβαια, τα χρώματα των τροφίμων οφείλονται σε συγκεκριμένες ουσίες που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, επομένως και απαραίτητες για τον οργανισμό" τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κλινικός διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος.


Έτσι, το λυκοπένιο- η «βασίλισσα» των αντιοξειδωτικών ουσιών που θεωρείται όπλο κατά του καρκίνου του προστάτη- κάνει πορφυρή την ντομάτα, το καρπούζι και το κόκκινο γκρέιπ φρουτ.

Αντίθετα, έρευνες έχουν δείξει πως το κόκκινο χρώμα των σταφυλιών, της φράουλας, του ροδιού, της κόκκινης πιπεριάς και της μελιτζάνας οφείλεται στις ανθοκυανίνες που συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος αφού προστατεύουν τα αγγεία.


Η βιταμίνη C μπορεί να έχει κάνει τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια το άλφα και το ωμέγα της σωστής διατροφής, οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως πρόκειται για ένα μόνο από τα κομμάτια που συνθέτουν το «θρεπτικό» παζλ των συγκεκριμένων φρούτων.
Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής δείχνει ότι όσοι προτιμούν στο τραπέζι τους το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα, διατρέχουν 50% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν φλεγμονώδη πολυαρθρίτιδα.


Το καφέ χρώμα δίνει όψη «υγείας» στο ψωμί, στο ρύζι και στη ζάχαρη, όπως τονίζουν οι διατροφολόγοι, οι οποίοι επιμένουν πως οι ακατέργαστες τροφές αποτελούν θρεπτικό θησαυρό για τον ανθρώπινο οργανισμό.


Η διατροφή αυτή, λειτουργεί με βάση

τις αρχές της χρωματοθεραπείας,

σύμφωνα με τις οποίες

κάποια χρώματα δρουν διεγερτικά,

ενώ άλλα κατευναστικά.

Οι κόκκινες τροφές: Λαχανικά και φρούτα κόκκινου χρώματος, αλλά και το κόκκινο κρέας, χαρίζουν ενέργεια αυτοπεποίθηση, ενώ τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης δίαιτας ισχυρίζονται ότι καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες "κόκκινων" τροφών, ανακουφίζονται τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι πορτοκαλί τροφές: Όλα τα λαχανικά και φρούτα αυτού του χρώματος, όπως επίσης και ο κρόκος του αβγού, θεωρούνται αντιοξειδωτικές τροφές, τονώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη διαδικασία της πέψης. Είναι καλύτερα να καταναλώνονται το απόγευμα.

Οι κίτρινες τροφές: Λεμόνια, μπανάνες και οτιδήποτε άλλο κίτρινο μπορείτε να φανταστείτε ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία βοηθά το συκώτι σας, το νευρικό και το ενδοκρινικό σας σύστημα. Επίσης, θεωρούνται ιδανικές τροφές για αποτοξίνωση.

Οι πράσινες τροφές: Όλα τα πράσινα λαχανικά και φρούτα είναι αγχολυτικά, προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν την πίεση. Καλύτερα να λαμβάνονται το πρωί.

Οι μπλε τροφές: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μούρα, τα δαμάσκηνα και τα φύκια. Ιδιότητά τους είναι να καταπολεμούν τον πονοκέφαλο και τις διαταραχές του ύπνου, ενώ βοηθούν στην επούλωση των φλεγμονών. Προσοχή, όμως, στην υπερκτανάλωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη!

Οι λουλακί τροφές: Οι σταφίδες, οι μαύρες ελιές και η σάλτσα σόγιας περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή. Έχουν
ιδιότητες ηρεμιστικές, οξύνουν τις αισθήσεις της ακοής και της όρασης, διατηρούν το δέρμα υγιές και ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.

Οι βιολετί τροφές: Μια μελιτζάνα ή ένα μαβί μπρόκολο θα τονώσουν το νευρικό σας σύστημα, θα σας βοηθήσουν να αποβάλετε το άγχος και θα απομακρύνουν κάθε αίσθημα ανασφάλειας ή απειλής από άγνωστη αιτία, που τυχόν νιώσετε.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το χρώμα των ροφημάτων από βότανα βοηθούσε στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.


Ας βάλουμε χρώμα στην διατροφή σας


Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά με έντονα και διαφορετικά χρώματα καθημερινά, μυρωδικά και καρυκεύματα.

Όλες αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, χωρίς να επιβαρύνουν με υπερβολικό γλυκαιμικό φορτίο και θερμίδες.

Επιλέγουμε δημητριακά με τον φλοιό τους (καφέ χρώμα...) και τρώμε συχνά όσπρια.

Η διατροφή μας θα πρέπει να μοιάζει σε χρώματα με ουράνιο τόξο...


Καλή μας όρεξη, φίλες και φίλοι...

8 σχόλια:

Διάττων είπε...

Το 'πες και το 'κανες! Λοιπόν, πάρε όλες αυτές τις φωτογραφίες, κάν' τις πραγματικότητα (αληθινά πιάτα δηλαδή) και στείλτα (διακτίνισέ τα) στο e-mail μας.

Να 'σαι καλά αγαπητή μου φίλη, μας έφτιαξες τη μέρα (κι ας είναι πλέον μεσημέρι)...

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Diatton

Χαχαχα!!! Μακάρι να είχα αυτή την ικανότητα φίλε Διάττων!
Θα διακτίνιζα όλα αυτά τα πιάτα σε πολύ κόσμο...
Αλλά, δυστυχώς, το μόνο που μπορώ να κάνω, προς το παρόν, είναι να σου ευχηθώ καλό μεσημέρι και καλή ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ όρεξη!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Βασιλική μου πολύ καλό το άρθρο σου και ενημερωτικό. Βέβαια οι φωτο με έχουν ξεμυαλίσει, τι μας κάνεις!!!!!! Φιλιά.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η EYH

Να είσαι καλά ΕΥΗ μου.
Καλά, οι φωτο... μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, όπως λένε...

Καλό σου απόγευμα φίλη μου,
Φιλιά κι από μένα.

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Μας άνοιξες την όρεξη..(χαχαχα)
Σε καθημερινή βάση φτιάχνω πολλές σαλάτες με πάρα πολλά και διαφορετικά λαχανικά γιατί μου αρέσει να τις κάνω πολύχρωμες, άσε που γίνονται και πιο νόστιμες... Να είσαι καλά που μας μαθαίνεις πράγματα που δεν ξέρουμε! Καλό απόγευμα!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η stavroulazerva

Καλησπέρα Σταυρούλα. Πραγματικά ανοίγουν την όρεξη τέτοιες εικόνες!
Οι πολύχρωμες σαλάτες είναι ότι καλύτερο, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που υπάρχουν άφθονα λαχανικά, μπορούμε να κάνουμε ωραιότατους συνδυασμούς.
Να είσαι και εσύ καλά,
καλό απόγευμα, επίσης,
Φιλιά...

Ανώνυμος είπε...

Τί υπέροχο ιστολόγιο είναι αυτό?
Άνοιξε η καρδιά μου με τα χρώματα και τα λουλούδια.
Καλώς σας βρήκα :)

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Ανεμοδούρα

Mαρίνα μου σ' ευχαριστώ πολύ που βρήκες υπέροχο το ιστολόγιό μου και σε καλωσορίζω στην ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ.
Εύχομαι να μείνει η καρδιά σου ανοιχτή και μετά την αποχώρησή σου από εδώ.
Να περνάς καλά
και να αγαπάς ότι κάνεις.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share