1.6.09

Η αγάπη και σε... χάπι!







Μπορεί ένα χάπι ή λίγο σπρέι στη μύτη
να ενισχύσει ή να εξασθενήσει την αγάπη;


Ίσως μπορεί να γίνει και αυτό κάποια στιγμή, σύμφωνα με τον Λάρι Γιανγκ, του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα των ΗΠΑ, ο οποίος εδώ και χρόνια μελετά τη χημική βάση του κορυφαίου συναισθήματος, της αγάπης.

"Οι βιολόγοι πιθανώς σύντομα θα είναι σε θέση να μεταφράσουν σε μια βιοχημική αλυσίδα μια σειρά από νοητικές καταστάσεις που σχετίζονται με την αγάπη",
έγραψε στο περιοδικό Nature ο Γιανγκ, που ισχυρίζεται ότι ο απώτερος στόχος του είναι όχι το "χάπι της αγάπης", αλλά η αντιμετώπιση καταστάσεων όπως ο αυτισμός, μέσω της μελέτης εκείνων των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών.

Μελετώντας με ποιο τρόπο η χορήγηση αυξημένων δόσεων ορμονών, κυρίως της ωκυτοκίνης, επιδρά σε τρωκτικά που σχηματίζουν οικογένειες, όπως και οι άνθρωποι, ο Γιανγκ έχει διαπιστώσει ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να αλλάξει και προσδοκά το ίδιο να συμβεί και με τους ανθρώπους.

Όπως είπε,
η αγάπη είναι πρωτίστως
θέμα χημικής αντίδρασης.


Αν ένα θηλυκό τρωκτικό πάρει αυξημένη ωκυτοκίνη και τοποθετηθεί δίπλα σε ένα αρσενικό, τότε γρήγορα θα αναπτύξει δεσμό με αυτό.

Αν αντίθετα, μειωθεί σε αυτό το θηλυκό το φυσιολογικό επίπεδο της ωκυτοκίνης του, τότε δεν πρόκειται να κάνει δεσμό με το αρσενικό, όσες φορές κι αν έχει σεξουαλική επαφή μαζί του.

Η ωκυτοκίνη αλληλεπιδρά με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, το οποίο καθοδηγείται από το γνωστό νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Είναι το ίδιο κύκλωμα που χρησιμοποιούν η νικοτίνη, η κοκαϊνη και η ηρωϊνη για να δημιουργήσουν ευφορία και εθισμό στους ανθρώπους.

Όπως ο Γιανγκ έγραφε στο Nature,
ένας απλός ψεκασμός με σπρέι ωκυτοκίνης
βελτιώνει το αίσθημα οικειότητας
και εμπιστοσύνης
και
βοηθά τους ανθρώπους
να συντονίσουν τα συναισθήματά τους
καλύτερα με αυτά των άλλων.


Ήδη στο Ίντερνετ πωλούνται προϊόντα, όπως το Enhanced Liquid Trust, ένα τύπου κολώνιας μίγμα από ωκυτοκίνη και φερομόνες, το οποίο υποτίθεται ότι βοηθά τις συναισθηματικές σχέσεις και τη δημιουργία δεσμών.

Ο Γιανγκ βλέπει πιθανή τη
χρησιμότητα σχετικών σκευασμάτων
στο μέλλον για την αποκατάσταση
προβληματικών σχέσεων και γάμων.


"Αν μπορεί να συνδυάσει κανείς μια ψυχολογική συμβουλευτική υποστήριξη με ένα φάρμακο, θα ήταν επιθυμητό", όπως λέει.
Πάντως, διευκρινίζει ότι δεν πιστεύει πως η αγάπη μπορεί να περιοριστεί σε μια μόνο ορμόνη, όπως η ωκυτοκίνη, αν μη τι άλλο επειδή στους άνδρες η ορμόνη βασοπρεσίνη φαίνεται να είναι ακόμα πιο σημαντική.

Ο Γιανγκ βλέπει πάντως την αγάπη ως καθαρά βιολογική διαδικασία, που εξελίχτηκε για να φέρει πιο κοντά τα δυο φύλα, ενώ υπάρχει για το λόγο αυτό και στα άλλα θηλαστικά.
Όπως λέει, "πρόκειται για αρχαίες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, που βρίσκονται παντού και, μεταξύ άλλων, ενεργοποιούν το δεσμό μεταξύ μητέρας-παιδιού".
Οι άνθρωποι και ορισμένα άλλα ζώα, στην πορεία, ανέπτυξαν περαιτέρω αυτό το χημικό μηχανισμό, ώστε να ενεργοποιεί τους μονογαμικούς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ ανδρών κα γυναικών.

Δεν ακούγεται πολύ ρομαντικό, αλλά είναι θέμα χρόνου, όπως δήλωσε ο Γιανγκ, να προωθηθεί στην αγορά ένα χάπι,
ένα άρωμα ή ένα σπρέι της αγάπης

- που είτε θα την ενισχύει,
είτε ακόμα και θα την εξασθενεί!

Καλό μήνα σε όλους!

30 σχόλια:

Cosmos είπε...

Δυστυχώς, δεδομένου ότι κάθε οργανισμός είναι μια... μηχανή, υπερβολικά πολύπλοκη αλλά ουσιαστικά μηχανή, είναι σε θέση να ελεγχθεί σχεδόν σε όλα της τα σημεία αν είναι καλός γνώστης ο μηχανικός.

Το ότι τα συναισθήματα μας είναι αποτελέσματα βιοχημικών και ηλεκτρικών επεξεργασιών, είναι μάλλον ευρύτερα γνωστό από παλιά πια. Το δύσκολο ήταν ως τώρα, το να μπορεί να επέμβει η επιστήμη με επιτυχή βέβαια τρόπο σε αυτές τις λειτουργίες.
Λέγοντας "επιτυχή", εννοώ απλά το να μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό που θέλει σε αυτά, χωρίς δηλαδή να επηρεάσει παράλληλα άλλα άσχετα.
Ο σκοπός μιας τέτοιας επέμβασης είναι όμως τελείως άλλο πράγμα! Μπορεί να είναι καλός, μπορεί κακός.
Το τελικό - γενικότερο αποτέλεσμα μιας τέτοιας επέμβασης σε βάθος χρόνου, είναι επίσης τελείως άλλο πράγμα. Πόσο μάλλον όταν δεν θα είναι καν μόνο μία αυτή η επέμβαση.

Πιστεύω πως έχουμε φτάσει να μπερδευόμαστε λίγο με τις δυνατότητες του... Θεού. Να νομίζουμε ότι είμαστε σε θέση να επέμβουμε σε πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που μας επιτρέπουν οι δυνατότητές μας. Γιατί το θέμα δεν είναι να φτάσουμε να μπορούμε τεχνικά να επέμβουμε σε έναν τομέα. Το θέμα είναι να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το τί θα σημαίνει στην πορεία μια τέτοια μας επέμβαση. Εκεί είναι πραγματικά όλο το μυστικό. Όχι στο αν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι που μέχρι πριν φαινόταν πολύ δύσκολο τεχνικά.

Διάττων είπε...

Φτάσαμε λοιπόν να επεμβαίνουμε τεχνητά και στην Αγάπη;

Αχ, που φτάσαμε λοιπόν...Και τι άλλο έπεται ακόμα...

Καλή μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα...

Ms Colourfull είπε...

παραξενο....
αλλα αν ειναι να φτασει η ανθρωποτητα να παιρνει χαπια για να αγαπησει και να εμπιστευτει....

....καλυτερα να εξαφανιστουμε.......

καλο μηνα...

Ανώνυμος είπε...

Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να ήταν χρήσιμο ένα χάπι για να ξε-ερωτευτεί κανείς, αλλά όχι για το αντίθετο.
Όλα τα "κακά" καθώς φαίνεται θα τα λουστούμε. Αν δεν τα προτιμήσουμε βέβαια, θα πάνε γρήγορα από κει που ήρθαν.
Το όλο θέμα πάντως μου θύμησε μια παλιά τηλεδιαφήμιση με το άρωμα στο αστεράκι (για τους άντρες) και το άρωμα στην καρδούλα (για τις γυναίκες) που υπόσχονταν ότι όποιος-α το χρησιμοποιεί θα είναι άμεσα ερωτεύσιμος-η απ' όλα τ' άτομα του αντίθετου φύλου.
Καλό μήνα και καλό Καλοκαίρι :)))

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Cosmos

Ακριβώς αυτό είναι το θέμα και το ζητούμενο. Δεν ξέρουμε τις συνέπειες μιας τέτοιας επέμβασης στο μέλλον της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Καλό είναι, βέβαια, να χρησιμοποιηθεί μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς, σε ειδικές περιπτώσεις όπως ας πούμε στη βελτίωση της κοινωνικότητας συνανθρώπων μας με αυτισμό, αλλά ως φάρμακο μαζικής διάθεσης και ελεύθερης χρήσης από τον καθένα, είναι επικίνδυνα τα αποτελέσματα για το μέλλον της συμπεριφοράς μας.
Ας ευχηθούμε το καλύτερο.

Καλό μήνα Cosmos

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Diatton

Είδες τί γίνεται Διάττων;
Να χαπακωνόμαστε ή να ψεκαζόμαστε με σπρέϊ για να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε...
Τί άλλο μας περιμένει, πίσω είναι!

Καλό απόγευμα,
καλή εβδομάδα
καλό μας μήνα
και καλό μας μέλλον!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Ms Colourfull

Καλή μου Πολύχρωμη φίλη, ζούμε σε μια εποχή με ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και στην επιστήμη. Αλλά το να επεμβαίνουμε στα συναισθήματα τα δικά μας ή των συναναθρώπων μας ...ψεκάζοντάς τους, ακούγεται κάπως εφιαλτικό σενάριο.
Συμφωνώ μαζί σου.

Καλό μήνα
και καλό μέλλον να έχουμε!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Ανεμοδούρα

Ίσως να είναι χρήσιμο σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις πραγματικά. Ξαναλέω, στο θέμα του αυτισμού, ας πούμε ίσως και να είναι μια ωφέλιμη αντιμετώπιση..
Αλλά φαντάζεσαι, ο καθένας μας, να το χρησιμοποιεί αυθαίρετα, για να εκδικηθεί κάποιον που τον εγκατέλειψε ή απλά για να διασκεδάζει με τα συναισθήματα του άλλου;
Ας ελπίσουμε ότι θα είναι για το καλό μας...

Καλό μήνα, επίσης
και καλό καλοκαιράκι.

korinoskilo είπε...

πορκα μιζερια που λενε και οι ιταλοι!!!
αν φτασουμε σε αυτο το σημειο....
βραστα!!!!
τοσο λοιπον απελπισια για να καταπιουμε και τετοια χαπια!!!

δεν θελω να το σκεφτομαι βασιλικη!


καλο μηνα να εχουμε χωρις χαπια και με πολυ αγαπη :)))

Εφη είπε...

τι ειναι αυτα που μαθαινω η ερμη χωριατισσα; χαπια και για να αγαπαμε;πως μας καταντησε τελικα αυτη η εξελιξη της κοινωνιας; που πηγαν τα αγνα και τρυφερα συναισθηματα μας;
καλη εβδομαδα και καλο μηνα, με αγαπη καθαρη, χωρις την επιρροη χαπιων.

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Όλα καλά μέχρι εδώ, τι γίνεται όμως όταν πέσει σε λάθος χέρια και κάποιοι εκμεταλλεύονται κόσμο ψεκάζοντάς τους???? Τι κάνεις στην περίπτωση που βρεθείς δέσμιος μιας αρρωστημένης κατάστασης?

Σταυρούλα είπε...

Βασιλική μου καλησπέρα και καλό μήνα!Από παλιά λέμε "τέριαξε η χημεία τους" αλλά,δεν είναι δυνατόν να επεμβαίνει παντού η τεχνολογία.Κάποια πράγματα,όπως τα αισθήματα,ας τ'αφήσουμε να λειτουργούν με τους κανόνες της φύσης.Διαφορετικά θα χαθεί η μαγεία της αγάπης και του έρωτα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Το ξέρεις οτι ζω στα ..σύνεφα..μη παρουσιάζεις την αγάπη σαν αποτέλεσμα χημικής αντίδρασης..αγάπη για μένα είναι άλλο πράγμα.Σε φιλώ , σου εύχομαι καλό μήνα και φεύγω αλαφιασμένη....

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η korinoskilo

Άστα... βράστα... που λένε!
Θα χρησιμοποιηθεί, λέει, για να σωθούν κάποιοι γάμοι που κινδυνεύουν από έλλειψη αγάπης... μη χειρότερα!
Δεκανίκια στην αγάπη!!!

Καλό μήνα, Έλενα,
με αγάπη χωρίς χάπι...

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Εφη

Έφη μου... και πού είσαι ακόμη!!!
Έχουμε πολλά να δούμε και να ακούσουμε. Ζούμε στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων! Αν δηλαδή, αυτό λέγεται εξέλιξη...
Θέλεις αγάπη με ψεκασμό ή με χάπι; θα έχουμε και την επιλογή του σπρέϊ ή του χαπιού.

Καλό μήνα να έχουμε
και με αγάπη ανόθευτη.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η stavroulazerva

Αυτό δεν ξέρω αν το σκέφτηκαν Σταυρούλα οι ερευνητές-επιστήμονες. Φαντάζεσαι να ψεκάζουμε ο ένας τον άλλον με το σπρέϊ της αγάπης για να αγαπηθούμε ή με το αντίδοτο για να ξε-αγαπηθούμε; Θα γίνουμε ...κουλουβάχατα...

Σου εύχομαι καλό μήνα
και να μακριά από ψεκασμούς και χάπια.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Την αγάπη ή τη νιώθεις γιατί είναι αυθόρμητο συναίσθημα και εσωτερική ανάγκη ή ...άσ'τα να πάνε...
:-)
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Σταυρούλα

Καλή μου φίλη Σταυρούλα, καλό μήνα επίσης!
Έτσι είναι η κατάσταση. Άλλο η φυσιολογική "χημεία" που ανακαλύπτουμε ότι ταιριάζουμε με κάποιο άτομο, που είναι μια υγιής κατάσταση και άλλο η... με το ζόρι παντρειά! Δηλαδή, θέλει δεν θέλει ο άλλος, θα τον ψεκάζουμε για να θέλει;
Αν επεμβαίνουν με τέτοιους τρόπους στο αγνότερο συναίσθημα της αγάπης,
τί άλλο θα μας κάνουν στη συνέχεια;;;

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η αχτίδα

Αχτίδα μου, λυπάμαι που σε αναστάτωσα, αλλά ζούμε σε μια εποχή, όπου η επιστήμη, μέσω της έρευνας, διεισδύει στα άδυτα των αδύτων!
Να ευχόμαστε να χρησιμοποιηθεί αυστηρά για θεραπευτικούς σκοπούς και μόνο και να μην κυκλοφορήσει ελεύθερα στην αγορά τέτοιο... "φάρμακο"!!!

Καλό μήνα και φιλάκια αγνά

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ

Γλαρένια μου, μάλλον μας προορίζουν για... ρομποτάκια.
Αν χάσουμε και τον αυθορμητισμό μας, τί μας έμεινε μετά;
Θα κυκλοφορούμε με το σπρέϊ της αγάπης στην τσάντα και θα ψεκάζουμε ανάλογα...
Για φαντάσου...
Για γέλια και για κλάματα θα είμαστε!

Καλό μήνα
με αγάπη καθαρή.

Ανώνυμος είπε...

Καλο μηνα Βασιλικουλα μου! Επειδη ο ερωτας δεν θελει ξοδεμα χρονου, θελει ταχυτητα και η ταχυτητα συναδει με τους νεους, ο δε μυθος της αγαπης (γιατι περι μυθου προκειται)!!!Ο μυθος της αγαπης λοιπον ειναι ενα θυμα του ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΑ ΕΓΩΙΣΜΟΥ ΜΑΣ....Οσα χαπια και να βγουνε λοιπον.....
ΜΙΚΡΗ ΛΟΥΛΟΥ

Truthseeker.Vasiliki είπε...

mikriloulou

Καλό μήνα, επίσης, ΜΙΚΡΗ ΛΟΥΛΟΥ!
Γεμάτο αγάπη αληθινή σε ότι κάνεις.
Θα μου επιτρέψεις όμως να διαφωνήσω μαζί σου ότι η αγάπη είναι ένας μύθος... Όχι ότι δεν υπάρχει και τέτοιου είδους αγάπη που λες, δηλαδή "κατά το συμφέρον", οπότε, ναι, αυτή η αγάπη είναι εγωϊστική σίγουρα... Αλλά υπάρχει κάπου μέσα σε όλους και η αμερόληπτη, αγνή, άδολη, αληθινή αγάπη! Η αγάπη που δεν έχει ανάγκη από ανταπόδοση. Αρκεί να ψάξουμε να τη βρούμε.
Όσο για το αν θα την ενισχύουμε ή θα την εξασθενούμε με χάπια και σπρέϊ στο άμεσο μέλλον, αυτό ακούγεται ανησυχητικό για μένα.

Να περνάς καλά
και να γεμίζεις το χρόνο σου με αγάπη προς τον εαυτό σου πρώτα!

loulou είπε...

Βασιλικη μου, τη μονη ανιδιοτελη αγαπη που ξερω ειναι της μανας!!! Ισως να περνουν απο το νου σου αυτοι που αγαπας.Οπως ειπε και ο Νιτσε ομως αν σκαψουμε βαθυτερα θα μαθουμε οτι δεν αγαπουμε αυτους, αυτο που αγαπαμε ειναι τα ευχαριστα αισθηματα που αυτη η αγαπη παραγει σε μας!!!Θ'ανακαλυψουμε οτι κανεις ποτε δεν εχει κανει κατι αποκλειστηκα για τους αλλους.Καθε πραξη εχει ως αποδεκτη τον εαυτο μας, καθε προσφορα ειναι αυτοπροσφορα, καθε αγαπη ειναι αγαπη του εαυτου μας!!!Αγαπαμε τον ποθο, οχι το αντικειμενο του ποθου....

Φιλακια Μικρη λουλου

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Βασιλική μου εγώ δόξα τω Θεώ δεν χρειάζομαι χάπια για να αγαπάω...... Εγώ χαρίζω απλόχερα αγάπη και.........βραβεία!!!!!! Πέρνα απο τη κουζίνα μου να πάρεις ένα δώρο με πολύ αγάπη!!!!!!!!!! Φιλιά

Unknown είπε...

παρακαλώ μιά κούτα των 1000mil...
μπορώ νάχω.....επιτέλους..θες να σε αγαπήσει ...δώστην το χαπάκι και να...οι αγάπες και να τα λουλούδια...και να τα σχετικά και τα αλλα...χαχα..νάσαι καλά

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η loulou

Καλή μου Μικρή λουλού, ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το κάθε τι στη ζωή αυτή, έτσι σεβαστή είναι η άποψη του καθένα, όπως και η δική σου, ακόμη και αν δεν την ασπαζόμαστε.
Κατά τη δική μου αντίληψη, Αγάπη είναι η μεγαλύτερη αξία στη ζωή μας και από αυτήν αντλούμε την δύναμη.
Η αγάπη δεν είναι υλική. Είναι ενέργεια. Είναι η αίσθηση που βιώνουμε σε ένα χώρο, σε μια κατάσταση, σε ένα πρόσωπο. Την βιώνουμε ως καλοσύνη, ως προσφορά, ως οίκτο, ως συμπόνια, ως γαλήνη, ως χαρά, ως αποδοχή, ως ανοχή, ως συμμετοχή, ως οικειότητα...
Η αγάπη βρίσκεται μέσα μας και δεν κοστίζει τίποτα.

Φιλάκια...

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η EYH

Εύη μου, να είσαι καλά, συγχαρητήρια για την βράβευσή σου και σ'ευχαριστώ πολύ για το δωράκι που έκανες σε μένα. Πολύ γλυκειά και συγκινητική η κίνησή σου.
Να είσαι πάντα καλά, μαζί με τον Θάνο να συνεχίσετε την όμορφη δουλειά που κάνετε με τόση αγάπη.
Συμφωνώ ότι εσείς οι δύο δεν έχετε ανάγκη από τέτοια χάπια...
Φιλάκια...

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η homemade

Αγαπητέ φίλε Παναγιώτη, καλύτερα να παραγγείλεις δύο κούτες χάπια: μία για να ενισχύεις την αγάπη και μία για να την εξασθενείς όταν δεν την θέλεις άλλο και βαριέσαι τα λουλούδια και τα σχετικά! Αν και τα χάπια, επειδή ίσως και να πειράζουν στο στομάχι προτείνω το σπρέϊ ως λύση! Χαχαχα! Γελάμε, αλλά είμαστε παγιδευμένοι στην διάθεση της εξέλιξης...

Να έχεις καλό βράδυ
με αγάπη

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

αλίμονο αν οι ανθρώπινες σχέσεις, πόσο μάλλον η αγάπη φτάσει να ελέγχεται με χάπια, εύχομαι να μην ζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες καταστάσεις, διότι αυτόματα θα μπορούσαν να μας κάνουν και να μισούμε ο ένας τον άλλο με άλλο χαπάκι.....

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ

Έτσι είναι καλή μου φίλη. Μακάρι τέτοιες ανακαλύψεις να μείνουν μέσα στα συρτάρια των εργαστηρίων, ή να εφαρμόζονται μόνο θεραπευτικά όπου χρειάζεται, και να μην κυκλοφορήσουν στο ευρύ κοινό, διότι οι άνθρωποι -δυστυχώς- δεν χρησιμοποιούν πάντα καλοπροαίρετα τις όποιες νέες ανακαλύψεις της επιστήμης!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share