25.9.09

Ξενοδοχείον Το Σύστημα

 
 


Την πολιτική και ιδεολογική μου θέση την είχα εκφράσει κάποτε σε μια μικρή υποσημείωση.
Ε! υποσημείωση ήταν, δεν προσέχτηκε. Έτσι εξακολουθούν να με ρωτούν πού ανήκω ή τι πιστεύω. (Παρ' όλο που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να ανήκω κάπου, οπωσδήποτε).

Ωστόσο, έχω μια ξεκάθαρη τοποθέτηση και μου είναι πολύ εύκολο να την περιγράψω.
Έστω κι αν δεν "ανήκω" πουθενά.
Έγραφε λοιπόν η υποσημείωση:
"Είμαι οπαδός εκείνου του συστήματος, που παρέχει στο άτομο το μάξιμουμ των υπηρεσιών με το μίνιμουμ των ενοχλήσεων".
Όπως βλέπετε, το κριτήριό μου για την υποστήριξη ενός πολιτικο-κοινωνικού-οικονομικού συστήματος είναι εντελώς πρακτικό. Δεν με ενδιαφέρουν οι αρχές του (που συνήθως απέχουν πολύ από την πράξη: όλες οι δικτατορίες, δημοκρατίες λέγονται!). Δεν με ενδιαφέρει η ιδεολογία, ούτε το δόγμα, ούτε το σύστημα διοίκησης ή η διάρθρωση της οικονομίας. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα.  
Τι προσφέρει στον πολίτη - σε σχέση με το τι του ζητάει.
Σ' άλλο μου βιβλίο είχα γράψει, πως "η καλύτερη εξουσία είναι αυτή που επεμβαίνει λιγότερο στη ζωή μου". Αυτή δηλαδή, που με αφήνει να διαλέγω, να εκδηλώνομαι, να ολοκληρώνομαι όπως θέλω. Αυτό είναι το ένα βασικό κριτήριο ενός καλού συστήματος - και είναι, ας πούμε, αρνητικό (το μίνιμουμ της ενόχλησης). Το άλλο είναι θετικό: Τι υπηρεσίες μου προσφέρει το σύστημα (γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε: το σύστημα υπάρχει για να υπηρετεί εμάς - και μόνο γι' αυτό). Αν λοιπόν οι υπηρεσίες είναι καλές, και υπάρχει και ελευθερία, τότε αυτό είναι το καλύτερο σύστημα και δεν με νοιάζει ούτε πώς το λένε, ούτε τι πιστεύει.
Έχει ελεύθερους, χαρούμενους και ευτυχισμένους πολίτες.
Παρά λίγο θα έλεγα: ευτυχισμένους πελάτες. Και σωστά - είμαστε οι πελάτες του συστήματος. Κι ο πελάτης είναι ο σκοπός της ύπαρξής του. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Μόνο που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ούτε τη θέση μας, ούτε τη δύναμή μας - και αφήνουμε το σύστημα να μας δυναστεύει χωρίς λόγο.
Κι έτσι, πολύ απλά, διαλέγω κοινωνικό σύστημα όπως διαλέγω ξενοδοχείο.
Πόσο κοστίζει; 
Τι προσφέρει γι' αυτά τα χρήματα; 
Το φαγητό είναι καλό; 
Η θέρμανση αρκετή; 
Η εξυπηρέτηση γρήγορη;
Ας υποθέσουμε πως κάποιος έρχεται από άλλον πλανήτη (άνθρωπος, όμως, σαν και μας) και θέλει να διαλέξει τον τόπο που θα μείνει. Φαντάζομαι πως, σαν λογικός και πρακτικός άνθρωπος, θα έκανε ένα ερωτηματολόγιο - και με βάση αυτό θα βαθμολογούσε τα διάφορα συστήματα.
Έτσι π.χ. θα ρωτούσε:
Μπορεί κανείς, χωρίς συνέπειες, να κριτικάρει ανοιχτά την κυβέρνηση; 
Μπορεί κανείς να φιλήσει το κορίτσι του στο δρόμο; 
Μπορεί να είναι μαύρος, Εβραίος, βουδιστής ή αναρχικός, χωρίς συνέπειες; 
Μπορεί να φύγει όποτε θέλει στο εξωτερικό; 
Πόσες ώρες χρειάζεται για να περάσει ένα αυτοκίνητο από τον (εκάστοτε) Χολαργό; 
Πόσα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη χρειάζονται για να αγοραστεί ένα κοστούμι ή ένα ψυγείο;
Το ερωτηματολόγιο θα κάλυπτε θέματα κοινωνικής ασφάλισης (παροχές και τρόπους παροχής), εθνικό εισόδημα, κατά κεφαλήν εισόδημα και ψαλίδα ανισότητας, φόρους, ευκαιρίες μόρφωσης και επαγγέλματος, ευκολίες που παρέχονται (δρόμοι, μέσα συγκοινωνίας, αποχέτευση, τηλέφωνα, πάρκινγκ, τηλεόραση) ακόμη και την "ποιότητα" ζωής - που βέβαια δύσκολα αναλύεται σε ερωτήσεις.
Ίσως, με ένα τέτοιο ερωτηματολόγιο, να μην έβγαινε η καλύτερη χώρα. Οπωσδήποτε όμως θα φαινόντουσαν αμέσως οι χειρότερες, αυτές που αποκλείονται. Από κει και πέρα, ο διαστημάνθρωπός μας μπορεί να κάνει ελεύθερα την επιλογή του ανάμεσα στις επικρατέστερες - κατά το κέφι και το μεράκι του. Μια επίσκεψη επί τόπου, θα του έδινε και κάτι που δε βγαίνει στα ερωτηματολόγια: την "ατμόσφαιρα" μιας χώρας.
Και για να ξανάρθουμε στο αρχικό μας ερώτημα: Θα θεωρούσα λοιπόν καλύτερο σύστημα, αυτό που ισχύει στις χώρες που θα έπαιρναν τους περισσότερους βαθμούς στο ερωτηματολόγιό μου.
Θα μου πείτε πώς μπορεί να φτιάξει κανείς το ερωτηματολόγιο έτσι, που να πρωτεύσει το σύστημα της αρεσκείας του. Φυσικά μπορεί. Αλλά τότε δεν του χρειάζεται το ερωτηματολόγιο, αφού ήδη έχει προ-επιλέξει το σύστημά του.
Εγώ προτείνω σαν κριτήριο (και άρα σαν αφετηρία για τα ερωτήματα) τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες: Ελευθερία, μόρφωση, εργασία, ασφάλιση, άνεση.
Ίσως πάλι πει κανείς πως μερικά συστήματα δεν προσφέρουν τώρα ελευθερία και άνεση - για να τις προσφέρουν στις επόμενες γενεές. Λυπάμαι - αυτό το δίσκο τον έχω ακούσει πολλές φορές, με πολλούς τίτλους: "Τραγούδι του Γύψου", "Τραγούδι της Βασιλείας των Ουρανών" κλπ. Δεν βλέπω κανένα λόγο να προτιμώ το ξενοδοχείο που ισχυρίζεται πως ΘΑ προσφέρει σύντομα θέρμανση και νερό - όταν το διπλανό τα έχει ήδη.
Ζητάω συγνώμη αν η σκέψη μου, φτωχή, χωρίς ιδεολογική έξαρση και ιδεαλιστικές πτήσεις, απογοητεύει. Αλλά στον κυκεώνα των φιλοσοφιών, ιδεολογιών, συστημάτων και μεθόδων - εγώ συνεισφέρω την "ιδεολογία του κοινού νου".
Σε όσους βρουν την ιδεολογία μου ισχνή - της χαρίζω έναν άλλο τίτλο: "Ιδεολογία του ανθρώπου". Τίποτε άλλο δεν υποστηρίζω, παρά πως το σύστημα πρέπει να κόβεται στα μέτρα του ανθρώπου. Πως πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Κι όχι -όπως καταντήσαμε σήμερα- να μελετάμε θεωρητικά ένα σύστημα και μετά να προσπαθούμε να προσαρμόσουμε (με το ζόρι) τους ανθρώπους σ' αυτό.
Ποιες είναι οι ανάγκες του ανθρώπου;
Μας τις μαθαίνει και η επιστήμη και η πείρα. Η σωστή θεωρία του μάρκετινγκ, που πρεσβεύει πως τα προϊόντα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών, θα μπορούσε να μας χρησιμεύσει σαν θεωρητικό υπόδειγμα. (Είναι δημοκρατικότερο το μάρκετινγκ από όσο νομίζουμε. Ξεκινάει από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ατόμου. Μετά, κάθε αγορά είναι και μια ψήφος). Στο μάρκετιγκ π.χ. ενός ξενοδοχείου, θα μελετούσαμε πρώτα τις ανάγκες του πελάτη και θα φροντίζαμε να τις ικανοποιήσουμε στο μέτρο του δυνατού, έτσι που να πετύχουμε σαν ξενοδοχείο.

Εύχομαι κάποτε, τα συστήματα να γίνουν πραγματικά στα μέτρα του ανθρώπου.
Για να μπορέσουν όλοι οι άνθρωποι να περάσουν τις σύντομες διακοπές τους στη γη, σε ένα καλό, άνετο και ζεστό ξενοδοχείο...


Νίκος Δήμου 
http://www.ndimou.gr/
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Φωτογράφος, Αρθρογράφος σε εξειδικευμένα έντυπα (από Internet μέχρι αυτοκίνητο) και πριν από αυτά ένας επιτυχημένος Διαφημιστής πού άφησε τον χώρο για να κάνει του κεφαλιού του. Ένα από τα πρώτα συγγραφικά sites με αρκετές δόσεις από το λεπτό αριστοκρατικό χιούμορ.



Το θεώρησα επίκαιρο, αφού σε λίγες μέρες θα επιλέξουμε το "Σύστημα" που θα μας κυβερνήσει και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας.

Καλό Σ/Κ σας εύχομαι, με υγεία και αγάπη πάντα...

22 σχόλια:

Savvina είπε...

Πόσο ποιό όμορφη θα ήταν η ζωή μας αν ζούσαμε σε ένα τέτοιο ξενοδοχείο.
Θα νοιώθαμε ελεύθεροι να εκφραστούμε, να γευτούμε και να ζήσουμε.
Και να μην είμαστε κλεισμένοι μέσα σε μιά γυάλα χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε.
Καλό σαβ/κο VASILIKI.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Από την ώρα που ο εν λόγω "κύριος" καταφέρθηκε ανοικτά κατά της Μακεδονίας και υπέρ της FYROM, από τότε θεωρώ τις απόψεις του υποβαλλόμενες και πονηρές.
Ναι είχε κάποτε από τις πρώτες διαφημιστικές εταιρείες, αλλά σήμερα, μετά την σύμπραξη του με τον άλλο πουλημένο τον Μάνο, έπαψα να διαβάζω τις απόψεις του, έστω και για τις γάτες που αγαπάει.
Και όλα αυτά που περιγράφει στο κομμάτι που αναδημοσιεύεις, αγαπημένη φίλη Βασιλική, ΔΕΝ είναι δυνατόν να υπάρξουν και όποιος τα υπόσχεται, σίγουρα λέει ψέμματα, για την παραπλάνηση των "πελατών", πράγμα που διώκεται, τουλάχιστον ποινικά.......
Διώξε αυτή την "ξεφωνημένη" παλιοαδελφή από εδώ. Να φύγει, να πάει αλλού.
Καλό μεσημέρι

korinoskilo είπε...

ωραιο ξενοδοχειο ..... να μας πει που υπαρχει

να εχεις μια ομορφη μερα :)

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Savvina

Aν μπορούσαμε να δούμε τη χώρα μας σαν ένα μεγάλο ξενοδοχείο που μας φιλοξενεί και αν είχαμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε το προσωπικό του ξενοδοχείου αυτού σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, τότε όλα θα ήταν τέλεια...
Αλλά, προς το παρόν, αυτό αγγίζει τα όρια της ουτοπίας, δυστυχώς!

Καλό μεσημέρι Savvina μου.
Να προσέχεις τον Ευρύνοό σου.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ

Αγαπητέ Σταύρο, ομολογώ ότι δεν γνωρίζω τις απόψεις του εν λόγω συγγραφέα για το θέμα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και FYROM.
Σίγουρα δεν με εκπροσωπεί και με βρίσκει απέναντι σε αυτά που λες ότι καταφέρεται.

Όσο για το συγκεκριμένο απόσπασμα που επέλεξα και αναδημοσιεύω, το βρήκα χαριτωμένο, χιουμοριστικό και σατυρικό, ως προς την ιδανική πολιτεία που όλοι θα θέλαμε να ζούμε.
"Ονειρα θερινής νυκτός" με λίγα λόγια...

Καλό μεσημέρι, επίσης.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η korinoskilo

Μακάρι να υπήρχε Έλενα στην πραγματική ζωή τέτοιο ξενοδοχείο.
Θα ήμουν η πρώτη που θα έκλεινε θέση!!!
Απλά το φανταζόμαστε και το ονειρευόμαστε...

(Αν αναφέρεσαι στις φωτο, είναι από τα Hotel Capri που βρίσκονται στην Ιταλία, όπου ήμουν πρόσφατα).

Σ' ευχαριστώ,
να περνάς όμορφα...

Διάττων είπε...

Αγαπητή Βασιλική, είναι γεγονός ότι ο Νίκος Δήμου έχει εκφραστεί με κάποια "χαλαρότητα" για το Μακεδονικό ζήτημα. Με λίγα λόγια (συμπερι)φέρεται ως "Μη Υπέρμαχος". Απ' την άλλη πλευρά όμως, κανείς δεν μπορεί να σου αρνηθεί την αγνή πρόθεση που ενέχει η ανάρτησή σου. Όσο για μένα προσωπικά, να μη το επαναλάβω, απλά σε παραπέμπω στο δεύτερο σχόλιό μου της προηγούμενης ανάρτησής σου...

Καλό σου απόγευμα...

ο βασιλιάς του δάσους. είπε...

Πολύ όμορφο ξενοδοχείο… μόνο που το ακριβοπληρώνουμε εμείς οι από ανάγκη κάτοικοι του.

Και για το κύριο που έχει άποψη για την Μακεδονία των γιουγκοσλάβων…
Ας μας μιλήσουνε πρώτα την γλώσσα των μαρμάρων και των κερμάτων, και μετά να μας πει ο ευγενής έλλην, ποιος ανήκει σε ποιόν…
Καλό το ξενοδοχείο σας .. μα προτιμώ την ουσία του θέματος σας, να είστε καλά.

ο βασιλιάς του δάσους. είπε...

Πολύ όμορφο ξενοδοχείο… μόνο που το ακριβοπληρώνουμε εμείς οι από ανάγκη κάτοικοι του.

Και για το κύριο που έχει άποψη για την Μακεδονία των γιουγκοσλάβων…
Ας μας μιλήσουνε πρώτα την γλώσσα των μαρμάρων και των κερμάτων, και μετά να μας πει ο ευγενής έλλην, ποιος ανήκει σε ποιόν…
Καλό το ξενοδοχείο σας .. μα προτιμώ την ουσία του θέματος σας, να είστε καλά.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Diatton

Όσο και να μη συμφωνούμε με κάποιες θέσεις και απόψεις του, νομίζω ότι δεν μπορούμε να του αρνηθούμε το συγγραφικό του ταλέντο...
Εξάλλου, το θέμα της ανάρτησης είναι άσχετο με το Μακεδονικό ζήτημα.

Φίλε Διάττων, σ' ευχαριστώ για την κατανόηση.
Να είσαι καλά,
καλό βράδυ.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η ioannis vasilefs twn mpastardwn paidiwn twn 8ewn ths ghs

Αγαπητέ Ioannis... τί μεγάλο όνομα!!!
Σε καλωσορίζω, όπως και καλοδεχούμενο είναι το σχόλιο που μας άφησες.

Τέτοια μεγάλα θέματα προτιμώ να μην τα σχολιάζουμε από αυτή τη σελίδα, που μοναδικό σκοπό έχει τη βελτίωση του εαυτού μας και της ζωής μας...

Να είσαι κι εσύ καλά,
σ' ευχαριστώ πολύ.

mia maria είπε...

Άσχετα με όλα τα άλλα, το απόσπασμα ήταν όμορφο και εντελώς επίκαιρο! Καλό Σαββατοκύριακο!

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Μοιάζει όλο αυτό με ουτοπία.... αλλά θα μπορούσε να γίνει. Καλό βράδυ!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η big mama

Σ' ευχαριστώ big mama...
Έβαλες τα πράγματα στη θέση τους σαν μεγάλη μαμά μας που είσαι!

Καλό Σαββατοκύριακο, επίσης!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η stavroulazerva

Σταυρουλίτσα μου δεν έχεις άδικο...
Με μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση, ίσως καταφέρουν οι επόμενες γενιές να ζήσουν σ' ένα τέτοιο ονειρικό (για μας) ξενοδοχείο, εφόσον αντιληφθούν ότι όλα είναι αλληλένδετα και ότι το καλό του ενός εξαρτάται από το καλό του άλλου...
Μακάρι να γίνει κάποτε...

Καλό σου βράδυ, επίσης.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Αγαπητή μου Βασιλική η προθεσή σου να βάλεις το παραπάνω κείμενο ειναι αξιεπαινη γιατι ξέρω ότι προέρχεται από την καλή σου καρδιά και την ελπίδα να ζήσει ο άνθρωπος μια καλύτερη ζωή.

Ομως παρόλες τις συγγραφικές ικανότητες του Δήμου οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιός είναι σαν άνθρωπος και σαν Ελληνας (εκτός από συγγραφέας).

Λοιπόν ο "κύριος" Δήμου έχει προσυπογράψει κείμενο υπέρ του κατάπτυστου ανθελληνικού Σχεδίου Αναν για την Κύπρο το οποιο καταψήφισαν οι αδερφοί μας Κύπριοι παρόλες τις πιέσεις των Ευρωπαίων και Αμερικανών "φίλων" μας. Και φυσικά αφού το αποδεχθηκαν περιχαρής οι Τούρκοι. Μπορείς να δείς την ανάρτηση μας στον παρακατω συνδεσμο.
http://koukfamily.blogspot.com/2009/04/2004.html

Ο Δήμου προσυπέγραψε το κείμενο που ζητούσε την τιμωρία όλων των Εθελοντών Ελλήνων που πολέμησαν στο πλευρό των ομοθρησκων Σερβων στην Βοσνία κατά των Μουσουλμάνων (οι οποιοι παρεπιμπτώντως συμπολεμούσαν με Τουρκους και άλλους) επειδη και καλα συμμετείχαν στην σφαγή της Σρεμπρένιτσα (κι ας αποδείχθηκε ότι οι Ελληνες εθελοντες είχαν μονο πολεμικά καθήκοντα κοντα στην Σρεμπρένιτσα και δεν μπήκαν ποτέ στην πολη).
(Θα βρείτε στο ιστολόγιό μας κι γι αυτο αναρτηση)

Επίσης για όσους θέλουν να "απολαύσουν" τον Δήμου να παραδίδει το ονομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στους Σκοπιανούς και να κατηγορεί τους πατριώτες μπορουν να παρακολουθήσουν και το βίντεο...
http://koukfamily.blogspot.com/2009/03/blog-post_25.html

Για να καταλάβουμε με ποιόν έχουμε να κάνουμε καλό ειναι να διαβάσουμε το "Η δυστυχία του να είσαι Ελλην"
http://www.phys.uoa.gr/~nektar/arts/prose/nikos_dimou_misfortune.htm
ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΩ ΚΑΜΙΑ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ....

Και φυσικά επειδη ξέρω Βασιλική ότι έχεις "φόβο Θεού" και είσαι συνειδητή Ορθόδοξη (οχι όπως πολλοί άλλοι μονο στην ταυτότητα) θα σε προτρέψω να δείς και τις αιρετικές αντιλήψεις του Δήμου για την Πιστη μας και τον Χριστό στο άρθρο του "Χριστός εναντίον Θεού;"
http://www.ndimou.gr/articledisplay.asp?time_id=77&cat_id=2

Οσον αφορά το εν λόγω άρθρο του με το ξενοδοχείο αν και φαίνεται καλογραμμενο και ελκυστικό εν τουτοις (και συμφωνα με τις γενικότερες αντιλήψεις του Δημου) κρύβει μέσα του τον ανθελληνισμό του, κατα την γνώμη μου πάντα.

Η Ελλάδα μας δεν είναι ξενοδοχείο. Το ξενοδοχείο έχει ενίοτε διαφορετικούς νοικαρηδες. Εμείς εδω είμαστε στο σπίτι μας. Είμαστε ριζωμένοι. Εχουμε κληρονομικό δικαίωμα χιλιάδων ετών. Δεν θα του κάνουμε το χατήρι του κυρίου Δήμου να φύγουμε για να έρθουν κάποιοι άλλοι να μεινουν όπως το θεωρεί.....
Οποιος θέλει να έρθει ευχαρίστως να τον φιλοξενήσουμε σαν επισκεπτη.

Ανώνυμος είπε...

Έλεος καλή μου.
Μπορεί πολλοί να λένε ότι σε αγαπούν, φίλοι και μη, αλλά ίσως να μην έχεις την ικανότητα να αναγνωρίζεις τα καλά και σωστά μεγέθη. Για αυτό σου λέω ευθαρσώς, φύλαξε τον εαυτό σου πια και μην αναρτάς λόγια άλλων, λόγιων και μη, γνωστών και αγνώστων, απλά και μόνο για να γεμίζουν σελίδες και να χειροκροτούν οι κάποιοι.
Να που παρεξηγήθηκε η κίνηση σου, εντελώς άδικα!
Ασχολήσου λοιπόν με την συνέχιση της συγγραφής/τακτοποίησης των άπειρων σημειώσεων που άφησες στην μέση πριν από έναν χρόνο ή τουλάχιστον γράφε δικές και προσωπικές απόψεις και σχόλια, ώστε να μην βομβαρδίζεσαι αδίκως για χάρη απλά αυτής της κοινότυπης συνήθειας.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η ΘΑΝΟΣ

Aγαπητέ φίλε ΘΑΝΟ, σ' ευχαριστώ που αναγνωρίζεις την αγαθή μου πρόθεση, για τη βελτίωση της ζωής μας, που φορά και τη συγκεκριμένη ανάρτηση...

Σ' ευχαριστώ, επίσης, για όλες αυτές τις πληροφορίες που μας δίνεις για τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου ατόμου, που φυσικά είναι καταδικαστέες.
Έτσι δόθηκε η ευκαιρία, σε όλους εμάς που δεν γνωρίζαμε, να μάθουμε τι εκπροσωπεί γενικότερα ο εν λόγω συγγραφέας...

Να είσαι καλά Θάνο μου.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος

Φίλε "Ανώνυμε", σ' ευχαριστώ για την παρέμβαση, αλλά δεν έχω καμία ανάγκη να γεμίζω τις σελίδες μου -όπως λες- με λόγια άλλων!!! ούτε αποβλέπω σε... χειροκροτήματα! αλλά ούτε και χρειάζομαι προστασία!
(μακριά από μένα όλα αυτά, φτου, φτου, φτου...)

Ο σκοπός ύπαρξης της "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ" είναι να να επιλέγει και να μοιράζεται γνώσεις κα ιδέες (δικές της και άλλων φυσικά!) που αφορούν την προσωπική μας βελτίωση και κατ' επέκταση τη βελτίωση ποιότητας της ζωής μας.-

Όσο για την ικανότητά μου να αναγνωρίζω ποιοί με αγαπούν και πόσο, επέτρεψέ μου να την αξιολογώ μόνη μου.

Ανώνυμος είπε...

Είναι λυπηρό να εισπράττει επιθετικότητα κάποιος που απλά προσπάθησε να στείλει το ενδιαφέρον του. Αφού ενοχλήθηκες τόσο πολύ, αφού μπορείς να αναγνωρίζεις τα μεγέθη, και αφού δεν χρειάζεσαι οποιαδήποτε προστασία όπως δηλώνεις (αλήθεια, πως σου ‘ρθε αυτό άραγε;), αγαπητή μου φίλη, αποσύρω τα πάντα και λυπάμαι που χαράμισα τον χρόνο σου

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος

Σ' ευχαριστώ για το ενδιαφέρον Νικολή μου.
Είσαι πάντα ευπρόσδεκτος!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Magia da Inês

Olá amiga!

Welcome Magia da Inês to my page.
Your blog is marvelous, as well.
Thanks for visiting me.
I’ll be glad to see you again!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share