23.12.09

Χριστουγεννιάτικη ιστορία




Ένα διαχρονικά γοητευτικό παραμύθι που περνάει μηνύματα αισιοδοξίας, δημιουργώντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα που ισορροπεί ανάμεσα στη νοσταλγία και το γέλιο.
Ένα βιβλίο που είναι στο πνεύμα των ημερών και παραμένει επίκαιρο, συνεχίζοντας να απασχολεί σύγχρονους δημιουργούς, είναι η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς.
Γενιές ολόκληρες παιδιών έχουν μεγαλώσει με τη μαγευτική Χριστουγεννιάτικη ιστορία του.
Ο Κάρολος Ντίκενς έγραψε τη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» το 1843.
Μάλιστα, εκείνες τις ημέρες στην Αγγλία επικρατούσε ένας ασυνήθιστος παγετός.
Ο Ντίκενς συνδύασε αυτόν τον καιρό με την χριστουγεννιάτικη ιστορία του και λέγεται ότι χάρη στην παγκόσμια απήχηση του βιβλίου του, τα Χριστούγεννα είναι απόλυτα ταυτισμένα -στο συλλογικό υποσυνείδητο όλου του κόσμου- με το χιόνι.
Ο μεγάλος συγγραφέας βρισκόταν σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, όταν έγραφε τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία».
Παρ’ όλα αυτά, πλήρωσε μόνος του τα έξοδα της έκδοσης του βιβλίου κι επέμεινε σε πολυτελές εξώφυλλο και εικονογράφηση.
Απαίτησε η τιμή του να είναι εξαιρετικά χαμηλή, έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι -οι περισσότεροι φτωχοί δυστυχισμένοι εκείνη την εποχή- να μπορούν να το αγοράσουν.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα του 1843 κι έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία, αν και εξαιτίας του υψηλού κόστους της έκδοσης, τα έσοδα του Ντίκενς ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.
Από τότε, το όνομα του Charles Dickens συνδέθηκε για πάντα με τα Χριστούγεννα.
Σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 166 χρόνια μετά, θα εξακολουθούσε να παραμένει επίκαιρος και περιζήτητος για το πνεύμα των ημερών: ο κόσμος του Ντίκενς μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη παραμονή Χριστουγέννων, με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρεϊ, με τη χρήση της υπερσύγχρονης τεχνολογίας της Ντίσνεϊ Real D και σκηνοθέτη τον Ρόμπερτ Ζεμέκις.

Με αυτό το νέο είδος ψυχαγωγίας ο θεατής αισθάνεται ότι βρίσκεται μέσα στο έργο κάνοντας ένα ταξίδι στο χωροχρόνο, όταν ο Σκρουτζ συναντά τα τρία πνεύματα που τον κάνουν να αναθεωρήσει τις πραγματικές αξίες της ζωής:
το πνεύμα του παρελθόντος, το πνεύμα του παρόντος 
και το πνεύμα του μέλλοντος.

«Μα πως μπορώ να είμαι ευδιάθετος, όταν ζω σ’ ένα κόσμο γεμάτο χαζούς ανθρώπους; 
Αλήθεια δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι χαίρονται όταν έρχονται τα Χριστούγεννα!
Είναι μια περίοδος που πρέπει να ξοδεύεις συνεχώς χρήματα, χωρίς να εισπράττεις τίποτα.
Γίνεσαι ένα χρόνο μεγαλύτερος αλλά ούτε κατά μια ώρα πλουσιότερος.
Αν ήταν στο χέρι μου, θα φρόντιζα όποιος λέει: «Καλά Χριστούγεννα» να έβραζε μέσα στην ίδια του την πουτίγκα! Δεν θα μου καιγόταν καρφί αν δεν γιορτάζονταν ποτέ τα Χριστούγεννα!»

Έτσι παρουσιάζει ο Κάρολος Ντίκενς, μέσα από το βιβλίο του, τον Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο οποίος είναι μέχρι σήμερα το πρότυπο ενός τσιγκούνη.
Ένας άνθρωπος εσωστρεφής, στερημένος κάθε απόλαυσης, χαράς και διασκέδασης, δεν μπορεί να καταλάβει τη χαρά των Χριστουγέννων, γιατί βλέπει την μεγάλη αυτή γιορτή μόνο σαν περιττό έξοδο.
Η χαρά των ανθρώπων γύρω του δεν τον αγγίζει, αντίθετα τους βρίσκει χαζούς επειδή δεν νοιάζονται για τα χρήματα που ξοδεύουν, χρήματα που γι’ αυτόν είναι περιττές και αλόγιστες σπατάλες.
Ο ανιψιός του πάλι, γιος της πολυαγαπημένης του αδελφής που δεν ζει πια, καταλαβαίνει απόλυτα και ζει τη χαρά των Χριστουγέννων, αγνοώντας τα έξοδα.
Την ίδια γνώμη συμμερίζεται και ο Μπομπ Κράτσιτ, ο μοναδικός υπάλληλος του Σκρουτζ. Παρ’ όλο που ζει σε άθλιες συνθήκες λόγω της τσιγκουνιάς του αφεντικού του, προσπαθεί με όσα μέσα έχει, να ζήσει χαρούμενα με τη γυναίκα και τα πολλά παιδιά του τα Χριστούγεννα.


Είναι βράδυ, παραμονή Χριστουγέννων. 
Ο Σκρουτζ φτάνει στο σπίτι που παλιά μοιραζόταν με το συνεταίρο του Τζέικομπ Μάρλευ. 
Ο Τζέικομπ Μάρλευ έχει πεθάνει πριν εφτά χρόνια, κι έτσι το σπίτι ανήκει πλέον στον Σκρουτζ. Βλέπει παράξενες οπτασίες, που έχουν σχέση με τον πρώην συνεταίρο του. 
Φοβισμένος, ετοιμάζει το βραδινό το ενώ ακούει παράξενους ήχους.
Ξαφνικά βλέπει να μπαίνει μέσα από την πόρτα το φάντασμα του πρώην συνεταίρου του. 
Μακριές αλυσίδες ξεκινάνε από το λαιμό, τη μέση και τα ρούχα του και κρατάνε ταμεία, κλειδαριές και λογιστικά βιβλία.
Ο Σκρουτζ στην αρχή δεν πιστεύει ότι είναι αληθινά όσα συμβαίνουν γύρω του, αλλά στο τέλος πείθεται κι αρχίζει να ρωτάει το φάντασμα για ποιο λόγο τον επισκέφτηκε. Το φάντασμα του περιγράφει τα μαρτύρια της μεταθανάτιας ζωής του, τονίζοντάς του πως κάθε κακή πράξη που έκανε όσο ζούσε, πρόσθετε ένα κρίκο στην αλυσίδα που θα κουβαλούσε όταν πέθαινε. Προσπαθούσε να τον προειδοποιήσει πως θα πάθαινε και ο Σκρουτζ τα ίδια και χειρότερα εάν δεν άλλαζε τον τρόπο ζωής του.
Ο Σκρουτζ θα πρέπει να μαλακώσει την καρδιά του, για να αναθεωρήσει τη σκληρή στάση μιας ολόκληρης ζωής και να επανορθώσει τα σφάλματα του, προτού είναι πολύ αργά…
Επίσης, τον ειδοποιεί πως θα τον επισκέπτονταν τρία πνεύματα, το πρώτο στις μία η ώρα, το δεύτερο την ίδια ώρα την άλλη μέρα, και το τρίτο στις δώδεκα η ώρα μετά τα μεσάνυχτα την άλλη μέρα.

Μετά την φυγή του φαντάσματος, ο Σκρουτζ κοιμάται μπερδεμένος χωρίς να μπορεί ακόμη να πειστεί ολοκληρωτικά  ότι όλα  αυτά που συνέβησαν ήταν αληθινά. Ξαφνικά, στις μία η ώρα, με τον πρώτο χτύπο του  ρολογιού, ο Σκρουτζ αρχίζει να περιμένει αγωνιωδώς το πρώτο πνεύμα των  Χριστουγέννων. Όταν αυτό εμφανίζεται ο Σκρουτζ παραξενεύεται επειδή έχει μορφή παιδιού. Του λέει α πως είναι το πνεύμα των περασμένων Χριστουγέννων και ότι θα του δείξει σκιές από ότι έγινε στο παρελθόν.
Αρχίζει δείχνοντάς του το πως περνούσε ο Σκρουτζ όταν ήταν παιδί τα Χριστούγεννα. Απομονωμένος από τα άλλα  παιδιά και την οικογένειά του, ζούσε με τους ήρωες από τα παραμύθια του. Οι συμμαθητές του έπαιζαν, τραγουδούσαν και γελούσαν διασκεδάζοντας τις γιορτινές αυτές ημέρες, ενώ εκείνος κλεισμένος μέσα στο οικοτροφείο του σχολείου του διάβαζε ένα βιβλίο.
Κάποια άλλα Χριστούγεννα που είναι πια έφηβος, του δείχνει πως η αδελφή του η Φαν ορμά να του πει τα ευχάριστα νέα: Ο πατέρας του δέχτηκε να τον έχει μαζί του για τα Χριστούγεννα.
Μετά του δείχνει κάποια άλλα Χριστούγεννα που γιορτάζει μαζί με τους συναδέλφους του και το αφεντικό του.
Μια άλλη χρονιά του δείχνει την αγαπημένη του η οποία κατάλαβε ότι ο Σκρουτζ τώρα πια αγαπάει μόνο τα χρήματα και τον αποδέσμευσε από την υπόσχεση γάμου που της είχε δώσει.
Ο γερο-Σκρουτζ ικετεύει το πνεύμα των περασμένων Χριστουγέννων να σταματήσει να του δείχνει εικόνες από το παρελθόν, επειδή είχε μετανιώσει για τις αποφάσεις του, αλλά το πνεύμα τον οδήγησε αρπάζοντάς τον σε κάποια άλλα περασμένα Χριστούγεννα. Μετά από αυτήν εικόνα ο Σκρουτζ καταφέρνει να διώξει το πνεύμα των περασμένων Χριστουγέννων.

Ο Σκρουτζ ξυπνάει πάλι στο κρεβάτι του και βλέπει το ρολόι να δείχνει σχεδόν μία η ώρα. Αυτή τη φορά τον καλεί το πνεύμα κοντά του, ένας γιγάντιος ενήλικας που είχε γύρω του διάφορα φαγητά και κρατάει ένα μεγάλο κέρας από το οποίο έβγαιναν φλόγες. Ο Σκρουτζ κρατήθηκε απ’ αυτόν και ταξίδεψαν στα Χριστούγεννα αυτής της χρονιάς. Οι άνθρωποι έβγαιναν από τις εκκλησίες για να πάνε για το εορταστικό γεύμα των Χριστουγέννων είτε σαν καλεσμένοι σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια, είτε κάθε οικογένεια χωριστά.
Επισκέπτονται το σπίτι του υπαλλήλου του Σκρουτζ και βλέπουν πόσο φτωχικά, αλλά χαρούμενα και γεμάτοι αγάπη, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Ο Κράτσιτ έχει πολλά παιδιά, (ένα απ’ αυτά είναι ο μικρός Τιμ που είναι βαριά άρρωστος , αλλά γεμάτος αισιοδοξία και καλοσύνη) και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ιδιαίτερα φτωχικό με μια μικρή χήνα γεμισμένη με λαχανικά. Ο Σκρουτζ ανησυχεί για το μέλλον του μικρούλη Τιμ και ρωτά γι’ αυτόν το πνεύμα σχετικά με την τύχη του. Το πνεύμα του μιλά για τις σκιές του μέλλοντος που βλέπει, για μια θέση αδειανή με το παρατημένο δεκανίκι του Τιμ και λέει στον Σκρουτζ πως αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν τότε ο μικρούλης Τιμ θα πεθάνει.
Κοιτάζουν πάλι μέσα στο παρόν και βλέπουν τον κύριο Κράτσιτ να κάνει πρόποση στην υγεία του Σκρουτζ.
Το πνεύμα περιηγείται με τον Σκρουτζ στα σπίτια των ανθρακωρύχων, στους φάρους με τους φαροφύλακες, ακόμη και στα πλοία με τους ναυτικούς και όλου ζουν χαρούμενα την ημέρα των Χριστουγέννων.
Τέλος καταλήγουν στο σπίτι του ανιψιού του Σκρουτζ, όπου έχει στηθεί μεγάλο γλέντι. Όλοι χαρούμενοι διασκεδάζουν, παίζοντας παιχνίδια, όπου και ο Σκρουτζ θα ήθελε πολύ να πάρει μέρος. Όλοι γελούν και χορεύουν, τρώνε και πίνουν. Ακόμη και στην υγεία του Σκρουτζ!
Το φάντασμα των φετινών Χριστουγέννων προτρέπει τον Σκρουτζ να προφυλαχτεί από την άγνοια και την απληστία για το δικό του καλό.

Το τρίτο φάντασμα τον επισκέπτεται ακριβώς τα μεσάνυχτα.
Το κεφάλι του είναι τυλιγμένο σε μια μαύρη κουκούλα και το σώμα του τυλιγμένο με έναν μαύρο μανδύα.
Ο Σκρουτζ ήταν προετοιμασμένος αυτή τη φορά. Μόνος του κατάλαβε πως αυτό ήταν το πνεύμα των μελλοντικών Χριστουγέννων και βγήκε μαζί του έξω στον χιονισμένο δρόμο.
 Άκουσε κάποιους εμπόρους να κοροϊδεύουν έναν άνθρωπο που έλεγαν πως είχε πεθάνει.
Πιο εκεί, σε μια κακόφημη και ρυπαρή συνοικία με μισογκρεμισμένα σπίτια, είδε σε ένα παλιατζίδικο να πηγαίνουν τρία άτομα: μία πλύστρα, ένας νεκροθάφτης και μια παραδουλεύτρα.
Όλοι τους έδιναν στον παλιατζή προσωπικά αντικείμενα κάποιου που είχε πεθάνει, προκειμένου να πάρουν χρήματα. Ο Σκρουτζ αναρωτιόταν ποιος  άνθρωπος ήταν αυτός που είχε πεθάνει και τον κακολογούσαν και πουλούσαν τα πράγματά του.
Το φάντασμα τον οδηγεί σε ένα κρεβάτι, όπου ένας νεκρός με σκεπασμένο το πρόσωπο κείτονταν. Όμως δεν τολμούσε να σηκώσει το σεντόνι και να δει ποιος ήταν. Καταλαβαίνει όμως πως θα μπορούσε να ήταν αυτός, ο ίδιος ο νεκρός.
Μετά το φάντασμα τον οδηγεί στο σπίτι του ανιψιού του, ο οποίος λέει στη γυναίκα του ότι ο δανειστής του πέθανε και ότι είχαν πια ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Κατόπιν πηγαίνουν στο σπίτι του υπαλλήλου, όπου όλοι κλαίνε, ο μικρούλης Τιμ δεν ζει πια. Ο Σκρουτζ στεναχωριέται από αυτό το γεγονός.
Το φάντασμα οδηγεί τον Σκρουτζ στο γραφείο του, όπου όμως άλλος δουλεύει. Στο τέλος τον οδηγεί σε ένα νεκροταφείο και του δείχνει μια ταφόπλακα που έχει το όνομά του επάνω της!

Ο Σκρουτζ ξυπνά κατατρομαγμένος στο κρεβάτι του, αλλά μόλις καταλάβει πως δεν έχει πεθάνει ακόμη, χαρούμενος αρχίζει να χοροπηδάει!
Βγαίνει στο παράθυρο και ρωτά έναν μικρό
«τι μέρα είναι;»
 «Χριστούγεννα» του απαντά ο μικρός και τότε του παραγγέλνει να πάει να αγοράσει μια τεράστια γαλοπούλα την οποία και στέλνει στην οικογένεια των Κράτστ.
Βγαίνει στο δρόμο, πηγαίνει στην εκκλησία, χαιρετάει όλο τον κόσμο και καταλήγει στο σπίτι του ανιψιού του Φρεντ, όπου ήταν καλεσμένος.
Το επόμενο πρωί ο Σκρουτζ έφτασε πολύ νωρίς στο γραφείο του και έπιασε τον Κράτσιτ αργοπορημένο. Αρχίζει απειλητικά να τον μαλώνει και στο τέλος πλησιάζει κοντά του και του λέει:
 «Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν… θα σου κάνω αύξηση!»
Ο Κράτσιτ δεν το πιστεύει αυτό που γίνεται και πιστεύει πως ο Σκρουτζ τρελάθηκε.
Ο Σκρουτζ παύει δια μιας όλους τους κανονισμούς που είχε για οικονομία και λέει πως θα φροντίσει για τον  Τιμ αλλά και για τον μεγαλύτερο γιο του Κράτσιτ ο οποίος έψαχνε για δουλειά.
 Ο Τιμ τελικά δυνάμωσε και κατάφερε και περπάτησε κανονικά!
Ο Σκρουτζ έγινε ο καλύτερος άνθρωπος στην πόλη του, φρόντιζε όποιον είχε ανάγκη, γιόρταζε πάντα μαζί με όλους τους άλλους τα Χριστούγεννα.
Αυτό που έλεγε πάντα στους άλλους ήταν τα λόγια του Τιμ:
 «Ο Θεός να μας ευλογεί όλους!»

 




Καλά Χριστούγεννα 
να έχουμε όλοι!
Με υγεία, αγάπη 
και καλή διάθεση!


27 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Καλά Χριστούγεννα Βασιλικούλα!
Με υγεία, αγάπη και ευτυχία σε όλα τα σπιτικά!
Μακάρι το πνεύμα των Χριστουγέννων να μας κάνει να νοιώσουμε καλύτεροι άνθρωποι, έστω και για λίγες μέρες!
Φιλιά!

Savvina είπε...

VASILIKI μου
Καλά Χριστούγεννα να περάσεις.
Χρόνια Πολλά γεμάτα υγεία και χαρά.
Όλοι μεγαλώσαμε με αυτή την ιστορία.
Κάθε Χριστούγεννα μου αρέσει που την βάζουν στην τηλεόραση και θα είναι πολύ ωραία και από το σινεμά.
Καλό σου βράδυ.
Πολλά φιλιά.

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Πάντα τα Χριστούγεννα θυμάμαι τον εαυτό μου, μαζί με τον αδελφό μου να περιμένω να βάλουν στην τηλεόραση την ταινία να τη δω. Ποτέ δεν την βαρέθηκα και κάθε φορά ένιωθα τα ίδια συναισθήματα....
Καλές γιορτές με υγεία και χαρά!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Αγαπητή μου φίλη,
Εύχομαι Υγεία σε σένα και σε όσους αγαπάς.
Καλά Χριστούγεννα και ο Καινούργιος Χρόνος να είναι καλύτερος από τον παλιό, για όλους.
Φιλιά

Ρούλα είπε...

καλήν εσπέρα αδερφούλες
με υγεία και χαρούλες
καλά χριστούγεννα από καρδιάς
στις οικογένειές σας

Στο μπλογκόσπιτο αυτό
η μουσική μη λείψει
και η μπλογκοδέσποινα
χιλιάδες ποστ να αναρτήσει!!!!

mia maria είπε...

Χαρούμενα και ευτυχισμένα Χριστούγεννα Βασιλική μου! Υγεία και χαρά σε σένα και τους αγαπημένους σου!

Ανώνυμος είπε...

Πωωώπω!Πήγα πολύ πίσω Βασιλική! Καμιά 20αριά χρόνια πίσω, στο δημοτικό, που είχα το βιβλίο αυτό και θυμάμαι ακριβώς την εικόνα του γέρου στο κρεβάτι που είχε στο εξώφυλλο. (Πού να 'ναι αυτό το βιβλίο;!)
Σου εύχομαι να περάσεις όμορφα αυτές τις μέρες και ν'απολαύσεις τη ζεστασιά και την αγάπη που αποπνέουν τα Χριστούγεννα.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Αγαπητές μου φίλες
ΕΛΕΝΑ
Savvina
stavroulazerva
Ρούλα
big mama
Χρωματιστή

και αγαπητέ φίλε
Σταύρο (ΔΥΣΠΙΣΤΕ)

Σας ευχαριστώ πολύ
για τη ζεστή σας παρουσία
στο blog και στη ζωή μου
και τις γεμάτες αγάπη
πολύτιμες ευχές σας!

Εύχομαι ολόψυχα
τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
να φέρουν μαζί τους
την ΕΙΡΗΝΗ, την ΑΓΑΠΗ
τη ΧΑΡΑ και την ΕΛΠΙΔΑ
αφού «ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως».

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Βασιλικη μου Καλα Χριστουγεννα,να γιορτασεις με υγεια και πολυ αγαπη.Το παραμυθι του Ντικενς μοναδικο και παντα διαχρονικο.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

paramythou είπε...

Το πνεύμα των Χριστουγέννων μας επισκέπτεται πάντοτε, μόνο που μερικές φορές είμαστε ''απασχολημένοι'' με άλλα της ζωής και δεν του δίνουμε σημασία. Ας του ρίξουμε το βλέμμα μας φέτος, και μπορεί κάτι καλό να φέρει.
Χρόνια Πολλά Παραμυθένια

paramythou είπε...

Το πνεύμα των Χριστουγέννων μας επισκέπτεται πάντοτε, μόνο που μερικές φορές είμαστε ''απασχολημένοι'' με άλλα της ζωής και δεν του δίνουμε σημασία. Ας του ρίξουμε το βλέμμα μας φέτος, και μπορεί κάτι καλό να φέρει.
Χρόνια Πολλά Παραμυθένια

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Σ΄αυτού του επιπέδου και μεγέθους εμπνεύσεις πιστεύω ο δημιουργός έχει πλήρη επίγνωση του τι κατεβάζει στη γη απ΄του αγνώστου τον τόπο.

Η πίστη του είναι απόλυτη στο έργο και η αναγνώριση ζήτημα χρόνου.

Χρόνια πολλά Βασιλική,
και ένα όμορφο 2010 να έχουμε.

Πόπη είπε...

Βασιλική μου, Χρόνια πολλά, καλά και ευλογημένα σε σένα και στους ανθρώπους που αγαπάς και σ'όλο τον κόσμο.
Καταπληκτικό το παραμύθι σου, ας είναι χιλιοειπωμένο, είναι μοναδικό για τις μέρες αυτές.
Ας κάνουμε το καλό τώρα που μπορούμε,οτιδήποτε είναι αυτό άπό ένα καλό λόγο μέχρι κάτι πιο ουσιαστικό.Τώρα που μπορούμε. Του χρόνου δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε αυτή την ευκαιρία.
Φιλάκια και πολλές ευχές για μια καλύτερη χρονιά για όλο τον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Βασιλική μου,Χρόνια πολλά καλές γιορτές!Να χαίρεσαι τους δικούς σου ανθρώπους!

Διάττων είπε...

Αγαπητή Βασιλική, πέρασα να σου ευχηθώ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και κάθε εκπλήρωση των προσδοκιών σου, για σένα, αλλά και για όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα...

kiki είπε...

Υπέροχη και διαχρονική η ιστορία του Ντίκενς!
Καλές γιορτές να περάσεις!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2010 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Ομορφη ευτυχισμένη, με υγεία και σύνεση.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger ΓΙΑΝΝΑ

Γιάννα μου, σ' ευχαριστώ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, επίσης
ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΤΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Μαιρη Σάββα

Ευχαριστώ πολύ Μαίρη.
Το σχόλιό σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.
Μακάρι όλοι να του δώσουμε σημασία.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΟΜΟΡΦΑ!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Κωνσταντίνος Κόλιος

Κωνσταντίνε φίλε μου σ' ευχαριστώ.
Μακάρι το 10 το καλό
να μας δώσει ότι επιθυμούμε!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΑ
γεμάτα ΑΓΑΠΗ και ΝΟΗΜΑ!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Η Πόπη

Πόπη μου, σ' ευχαριστώ πολύ.
Καλές γιορτές να περάσεις κι εσύ με την οικογένειά σου και να χαίρεσαι όσους αγαπάς.
Μακάρι το 2010 να είναι καλύτερο από το προηγούμενο που μας ταλαιπώρησε λιγάκι.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
γεμάτα ΥΓΕΙΑ και ΑΓΑΠΗ!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Με τα φτερά της ψυχής

Καλή μου Ειρήνη σ' ευχαριστώ πολύ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σου εύχομαι,
γεμάτα ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ και ΔΥΝΑΜΗ!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Diatton

Αγαπητέ φίλε Διάττων, σ' ευχαριστώ και αντεύχομαι παρομοίως.
Να περνάς όμορφα
και να χαίρεσαι ότι αγαπάς.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger kiki

Κική μου σ' ευχαριστώ!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, επίσης!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Και όπως τα επιθυμείς!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

Μικρέ μου φίλε σ' ευχαριστώ πολύ.
Μακάρι να είναι καλύτερη αυτή η νέα χρονιά για όλους μας και να εκπληρώσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.
ΥΓΕΙΑ - ΕΙΡΗΝΗ και ΑΓΑΠΗ (συμφωνώ)

ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ SKPOYTZAKO!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Αστρο - Συμμορίτες

Συμμοριτάκια μου, σας ευχαριστώ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, επίσης!
και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ να έχουμε
με ότι δίνει νόημα στη ζωή μας!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share