29.9.15

ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ: Ένα πολύτιμο εργαλείο επικοινωνίας που όλοι διαθέτουμε και αγνοούμε

Ενσυναίσθηση είναι η ανθρώπινη ικανότητα συναισθηματικής ταύτισης με ένα άλλο άτομο, που μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να μοιραζόμαστε και να βιώνουμε τα συναισθήματα και την άποψη του άλλου.

Με την ενσυναίσθηση μπορούμε να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση ενός άλλου ατόμου, να αναγνωρίσουμε, να αντιληφθούμε, να κατανοήσουμε και να αισθανθούμε αυτό που αισθάνεται. 

Μπορούμε έτσι να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά του και να αναγνωρίσουμε τα κίνητρά της. Να δούμε δηλαδή τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου. 
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας. Για μια ικανότητα που αν και όλοι διαθέτουμε την αγνοούμε, γι’ αυτό και παραμένει αναξιοποίητη από τους περισσότερους. 


Η έννοια της ενσυναίσθησης αρχίζει με την αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων.
Θα ήταν πιο εύκολο να αντιληφθούμε τα συναισθήματα των άλλων αν εκείνοι απλά μας τα έλεγαν, αν βέβαια τα γνώριζαν. Επειδή όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν, πρέπει εμείς να τους ρωτήσουμε, να καταλάβουμε τα υπονοούμενά τους, να μαντέψουμε και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την μη λεκτική επικοινωνία τους. Οι εκφραστικοί άνθρωποι γίνονται κατανοητοί πιο εύκολα, επειδή τα μάτια και οι εκφράσεις του προσώπου τους μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς αισθάνονται.

Η ενσυναίσθηση δεν είναι μια απλή έκφραση καλοσύνης.
Μπορεί κάποιος να δείχνει γενικά καλοσύνη και συμπάθεια προς τους άλλους, χωρίς όμως να κάνει την προσπάθεια να καταλάβει τα συναισθήματά τους. 

Η ενσυναίσθηση προϋποθέτει συναισθηματική σύμπνοια, που μπορεί να μας βοηθήσει να αιτιολογήσουμε, όχι όμως και να δικαιολογήσουμε τις πράξεις των άλλων. 
Μας παρακινεί να κάνουμε ένα μικρό βήμα, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στη θέση του άλλου, χωρίς να χάσουμε την ακεραιότητα της δικής μας ύπαρξης.
Προσπαθώντας να βιώσουμε τα συναισθήματα του άλλου, μπορούμε να καταλάβουμε πώς οδηγήθηκε σε συγκεκριμένες πράξεις. 
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να συμφωνήσουμε με αυτές τις πράξεις.

Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση είναι πιο συναισθηματικοί, πιο ευαίσθητοι και έχουν έντονη την ανάγκη να βοηθήσουν. Αντιλαμβάνονται τι αισθάνεται ένα άτομο, ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται εξωτερικά. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν την ικανότητα να αλληλεπιδρούν ουσιαστικά και να αισθάνονται τα άγχη και τις ανησυχίες τους. 

Μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά τους άλλους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν τους γνωρίζουν καλά. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται ανθρώπους με ενσυναίσθηση και μοιράζονται τα προβλήματα τους μαζί τους. 
Οι ενσυναίσθητοι θέλουν να βρίσκουν τις λύσεις, τις απαντήσεις και αναζητούν τη γνώση.
 Η ενσυναίσθηση φέρνει τους ανθρώπους κοντά, τους βοηθά να καταλάβουν ο ένας τον άλλον και έτσι αναπτύσσεται αμοιβαίος σεβασμός. 
Όταν κάποιος ακούει με ενσυναίσθηση δεν ακούει απλά τον άλλον, αλλά νοιάζεται ουσιαστικά. 
Η καρδιά του βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον συνομιλητή του και αντιδρά σε αυτόν με τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη. 
Μπορεί να αντιληφθεί και να ερμηνεύσει το μήνυμα του συνομιλητή του, δίνοντας συνάμα την πιο κατάλληλη απάντηση. 
Η απάντηση αυτή μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο της επικοινωνίας, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όλοι, ειδικά σ’ αυτή την δύσκολη εποχή που ζούμε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share